NASCAR

Naast het Formule 1 racen wordt er bij de autosport vaak gedacht aan de NASCAR races die worden georganiseerd in de Verenigde Staten. Deze organisatie, die staat voor National Association for Stock Car Auto Racing, houdt zich binnen de Verenigde Staten bezig met het organiseren van regionale en nationale kampioenschappen binnen de autosportcategorie stockcar racen. Deze wedstrijden worden meestal gereden op een ovale baan. De stockcar was in eerste instantie een auto die geen wijzigingen had ondergaan nadat deze uit de fabriek was gekomen. Op dit moment is de stockcar een auto die speciaal gemaakt is voor de autosport en meestal aangepast op de voorkeuren van de coureur.

De originele manier van stockcar racing bestond uit races tussen coureurs in auto’s die door het normale publiek konden worden gekocht. Deze vorm van stockcar racing werd street stock of pure stock genoemd. Bij de NASCAR races wordt deze vorm van stockcar racing echter niet aangehouden. De auto’s die door NASCAR coureurs worden gebruikt, zijn geen auto’s die op de normale markt te kopen zijn. Deze auto’s zijn dus meestal gemaakt voor de coureur, aangepast op zijn eigen voorkeuren. Voor sommige NASCAR wedstrijden doen er coureurs mee in auto’s die wijzigingen zijn ondergaan nadat ze uit de fabriek zijn gekomen.

De grootste nationale NASCAR series (wedstrijden) zijn de Monster Energy NASCAR Cup Series, de Xfinity Series en de Camping World Truck Series. Onder de NASCAR worden echter per jaar ongeveer 1500 races georganiseerd die over meer dan 100 verschillende circuits worden gereden. De NASCAR races worden voornamelijk door Amerikanen gereden.

Monster Energy NASCAR Cup Series

Deze NASCAR series is bij verre de populairste. Het is daarom ook dat de MENCS soms als synoniem wordt gebruikt met NASCAR. Deze series heeft haar naam te danken aan de hoofdsponsor van dit moment, namelijk Monster Energie. De serie heeft door de jaren heen andere namen gehad, afhankelijk van de sponsors. Vanaf 2001 bestaat deze series uit 36 races die over 10 maanden worden gereden.

Xfinity Series

Naast de MENCS, is de Xfinity serie het hoogste niveau stockcar racing binnen de NASCAR. Het verschil tussen de Xfinity Series en de MENCS is dat er meestal minder wedstrijden worden georganiseerd en dat het prijzengeld ook een stuk lager is. In het begin werd deze series ook door MENCS coureurs gezien als een opwarmwedstrijd voor de MENCS. Door kritiek van andere racers, die vonden dat MENCS coureurs hierdoor een oneerlijke voorsprong zouden hebben, werd in 2011 besloten dat NASCAR coureurs slechts in één NASCAR competitie mochten racen.

Camping World Truck Series

Deze series is wat anders dan de twee bovengenoemde. De race bestaat namelijk uit coureurs in pick-up trucks die zijn aangepast en vervormd tot wedstrijd wagens. Camping World, de sponsor van deze serie, heeft aangevraagd dat de competitie in het jaar 2019 zal worden hernoemd tot de NASCAR Grander Outdoor Truck Series.