Om zelf de autosportwereld te ervaren, hoef je geen professionele autocoureur te zijn. Er zijn namelijk ook manieren om recreatief in een bepaalde sportwagen te stappen. Eén van deze manieren is met behulp van go-karts, of simpelweg karts. Deze auto’s komen voor in allerlei soorten vormen, waarvan sommigen niet eens woorden aangestuurd met motoren en anderen net zo snel kunnen als de auto’s die bij de Formule 1 worden gebruikt. Binnen sommige landen is het zelfs mogelijk om in een bepaalde kart de weg op te mogen. Dit meestal wel met nodige restricties en regels. Er zit veel variatie in deze manier van autosport dus!
In de meeste gevallen worden de karts gebruikt op een recreatieve manier. Dit kan zowel op circuits binnen als op circuits buiten worden gedaan. In deze gevallen beschikken de recreatieve coureurs niet over hun eigen materialen en maken zij gebruik van gehuurde spullen. Al het materiaal is in bezit van de kartbanen en wordt tegen een prijs aan mensen verhuurd. Personen betalen in de meeste gevallen per sessies. Zo kun je bijvoorbeeld voor tien minuten karten, voor een uur, of voor nog langer. Deze prijzen en tijden zijn afhankelijk van de voorkeuren van de kartcircuits zelf.
In België
Veel Formule 1 racehelden zijn in eerste instantie begonnen als recreatieve karters. Op deze manier vonden zijn hun passie voor de autosport en zijn ze na veel hard werk doorgestroomd in de Formule 1 wereld. Formule 1 coureur Stoffel begon zijn carrière bijvoorbeeld ook met karting. De sport is echter niet alleen een kweekvijver voor de Formule 1.
Binnen België en Nederland zijn er een hoop recreatieve kartcircuits waar liefhebbers op kunnen oefenen om te zien of ze aanleg hebben voor de vele technieken die de autosport vereist, maar zelfs als de aanleg voor de sport ontbreekt kunnen recreatiecoureurs op deze banen terecht. Je hoeft er namelijk niet goed in te zijn om er van te kunnen genieten!