Formule 1

Voor sommigen is de Formule 1 in de autosport wat ze voor zich zien als ze aan autoraces denken. De sport wordt gespeeld in een “eenzitter”, wat wil zeggen één auto voor één persoon, en is volgens de FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) de hoogste klasse in de autosport. De Formule 1 wordt officieel de FIA Formula One World Championship genoemd en wordt geracet in auto’s die snelheden tot ruim boven de 300km/h kunnen bereiken. Het seizoen bestaat uit een serie van Grand Prix races die worden gehouden op circuits (vastgestelde banen) of op afgesloten straten. Aan het einde van dit seizoen, met de uitslagen van alle Grand Prix races, wordt uiteindelijk de wereldkampioen van de Formule 1 bepaald.

Het verloop van een race

Voordat de race echt begint, is er een opwarmronde waarin alle deelnemers zich opstellen in het schema van hoe ze gekwalificeerd zijn. Dit schema van startposities word ook wel de ‘grid’ genoemd. Na deze opwarmronde begint de echte wedstrijd, waarbij een lichtscherm boven het circuit de start van de wedstrijd aangeeft.

Een Grand Prix wedstrijd duurt gemiddeld 90 minuten en mag niet langer dan 2 uur duren. Tijdens de wedstrijd mogen de Formule 1 auto’s een pitstop maken om de banden te laten verwisselen. Vroeger mocht er tijdens een pitstop ook getankt worden, maar sinds 2010 mag dit niet meer, aangezien dit voor de auto’s van tegenwoordig ook niet meer nodig is.

Voor Grand Prix races krijgen de deelnemers punten toegekend. Dit punten systeem is sinds 2010 hetzelfde. Voor een eerste plaats op een Grand Prix, krijgt een deelnemer 25 punten. Voor de tweede plaats krijgt een deelnemer 18 punten, voor de derde plaats 15 punten en voor een vierde plaats nog 12 punten. Hierna krijgt de deelnemer 2 punten minder per plaats omlaag in het klassement. Alleen de 10 beste deelnemers krijgen dus punten.

Vandoorne

De bekendste Belgische Formule 1 coureur van dit moment is Stoffel Vandoorne. Hij deed mee aan het FIA Formula 1 Kampioenschap in 2018 als piloot van McLaren, samen met de Spaanse coureur Fernando Alonso. Helaas waren de resultaten van dat jaar wat mager, waardoor hij zijn plek bij McLaren is verloren. Hij zal in 2018-2019 echter zijn debuut maken bij de Formule E (een autosportklasse die alleen gebruik maakt van elektrische auto’s) bij het team HWA Racelab. Deze autosport maakt eveneens gebruik van een auto met één zitplaats. Voorlopig wil hij nog niet naar de Formule 1 terugkeren.